A transformación da forma urbana de Salceda de Caselas a partir da segunda metade do século XX - Calvo Domínguez, Alejandro (My University, 2015)
A vila de Salceda de Caselas, situada no Suroeste da Comunidade Autónoma de Galiza. Esta situada nunha rexión fronteiriza con Portugal ao Noroeste de España na Provincia de Pontevedra. Foi este o caso de estudo escollido para a realización do presente traballo, centrado na transformación da forma urbana da vila de Salceda de Caselas. O aspecto máis destacado da vila é o seu forte crecemento dende o inicio ata o fin desta análise, cuxa forma urbana reflicte o paso de diferentes épocas e contextos. Non obstante, a principal motivación xorde a partir dos grandes cambios sufridos nesta área de estudo nos últimos corenta e oito anos, froito de diversos factores de carácter social, económico e político que permitiron o desenvolvemento dunha sociedade con novas necesidades. O estudo desta Disertación é a transformación morfolóxica de Salceda, identificada mediante a lectura da forma urbana da vila. Os obxectivos centráronse en identificar as principais etapas e elementos de transformación que encadraron o contexto político, económico e social de cada momento, para poder identificar posteriormente as principais características morfolóxicas que estruturaron a transformación da forma urbana. A metodoloxía deste traballo baseouse fundamentalmente en dúas fases: unha contextualización política, económica e social, de modo a encadrar cada época de estudo; e unha segunda fase de análise morfolóxica, na que converxen os datos anteriores nunha lectura física e interpretativa do trazado viario, da matriz de parcelamento, do tecido edificado, os equipamentos e os usos do solo. Para este labor foi necesario utilizar a análise documental para recoller información de publicacións sobre a vila, datos socioeconómicos e estatísticos; ou o uso de fotografías e a observación directa. Na análise morfolóxica realizouse a superposición de elementos gráficos como a cartografía e imaxes aéreas, co fin de plasmar unha lectura interpretativa do forma urbana. Deste xeito, observouse grandes transformacións na estrutura do tecido urbano e do territorio, debido fundamentalmente aos cambios experimentados pola sociedade nas últimas décadas. Identificáronse implicacións morfolóxicas dalgúns fenómenos importantes, tal e como foi a proliferación de novos tipos edificatorios. O contexto político e socioeconómico foi determinante durante as diferentes etapas do presente traballo, dividido en dous bloques. En primeiro lugar, estableceuse un capítulo centrado nas etapas de formación e configuración do tecido urbano, comezando mediante un subcapítulo ata 1965, no que se caracterizou a morfoloxía da vila. Posteriormente, outros catro entre 1965 e 2013 coa finalidade de identificar os elementos que estruturaron e conformaron a transformación morfolóxica de Salceda de Caselas. Por último contrastase os datos entre a os elementos de transformación da forma urbana e as características da forma urbana, dando lugar a unha lectura continua dos momentos de transformación.

Abstract: The town of Salceda de Caselas locates in the southwest of the autonomous region of Galicia. It is a bordering region with Portugal to the Northwest of Spain in the province of Pontevedra. This town is the case study chosen for this work, focused on the morphological transformation of its urban fabric. The most striking feature of the village is its tough growth from the beginning up to the end of this analysis, whose urban form reflects the passage of different times and contexts. However, the main drive arises from two big changes experienced in this study field over the past forty-eight years, as the result of social, economic and political conditions that allowed the development of a society with new requirements. This dissertation focuses on the morphological transformation of Salceda, identified through the reading of the urban form of the village. The aims focused on the identification of key stages and elements of transformation framed within the political, economic and social context of the time, in order to identify the most important morphological features that structured the transformation of its urban form. The methodology of this work was based primarily on two parts: a political, economic and social framework to delimit each study epoch; and a second phase devoted to the morphological analysis of the previous data to a physical and interpretive reading of the road network, allotment patterns, building fabric, equipments and land use. This work required the analysis to gather documentary information, and publications on the village; socioeconomic data and statistics; photographs and direct observation. The morphological analysis consisted on the overlay of graphics, such as maps and aerial imagery, in order to capture an interpretive reading of the urban form. Thus, it was possible to observe large changes in the structure of the building fabric and the territory itself, mainly due to the changes experienced by the society in recent decades. Morphological features of some relevant phenomena were identified, such as the increase of new edifying typologies. The political and socioeconomic context was decisive during the different stages of this work, basically divided into two large blocks. First, it was established a chapter focused on the stages of formation and configuration of the urban form, with a subchapter until the year1965, in which the morphology of the village was depicted. Later, four other chapters were developed, concerning a timeline between 1965 and 2013, in order to identify the elements that shaped and structured the morphological transformation of Salceda de Caselas. Finally, the work contrasts the data between the processing elements of urban form, and the features of the urban form, giving rise to a continuous reading of the moments of transformation.
Keywords: Urbanismo; Salceda de Caselas (Galiza)